reisverslag + foto's! - Reisverslag uit Pretoria, Zuid-Afrika van Marieke Broeke - WaarBenJij.nu reisverslag + foto's! - Reisverslag uit Pretoria, Zuid-Afrika van Marieke Broeke - WaarBenJij.nu

reisverslag + foto's!

Door: Marieke

Blijf op de hoogte en volg Marieke

28 December 2004 | Zuid-Afrika, Pretoria

Ik zal proberen iets uitgebreider te vertellen over m'n reisjes, maar ik denk dat de foto's toch t meest vertellen. Eerst zie je wat foto's van de Sinterklaasviering (ja, hij kwam zelfs naar Pretoria) en daarna van de week in Mozambiek. Mozambiek is veel meer Afrika dan Zuid-Afrika is, Zuid-Afrika is eigenlijk nog heel erg westers. We hebben daar met het openbaar vervoer gereisd en dan zit je echt urenlang in de hitte tussen de kippen, de kakkerlakken en de brave kindertjes op hun moeders schoot. De bus stopt elke paar honderd meter, waardoor een reis van 400 km 10 uur duurt. Bij bijna elke stop kan je drinken en eten kopen door de ramen van de bus en als je blikje cola leeg is... dan gooi je t gewoon uit t raam! Net zoals de fruitschillen en de lege kokosnoten. En wc's onderweg? Nee, tuurlijk niet! De vrouwen hurken gezellig met z'n allen naast de bus, rok omhoog en plassen maar.. De mannen hebben t dan nog iets makkelijker. Tsja, als enige blanke vrouw in zo'n bus heb je natuurlijk nogal wat bekijks, dus probeerde ik toch iets te vinden waar ik achter kon gaan zitten, maar natuurlijk lopen ook daar vrouwen en mannen langs. En dat is toch wel heel erg lache, zo'n blanke vrouw, hurkend net als de lokale bevolking.. In Maputo zijn we nog even naar het strand geweest met de ferry. Dat betekent dat je met honderden mensen op het dek gepropt wordt, waar het teer aan t smelten is door de hitte, zodat de vele mensen zonder schoenen hun toevlucht zoeken naar touwen en plastic zakjes die her en der op de grond liggen. Mohan was zo aardig om 1 van zijn slippers aan te bieden aan iemand anders om op te staan. Het strand zelf was overvol, maar wel bijzonder om al die mensen te zien.
Later zijn we met de bus naar Tofu, een prachtig verlaten strand vlakbij Inhambane gegaan. Helaas zwommen er allemaal kwalletjes rond, dus zwemmen ging niet geheel pijnloos. We hebben er zoals ik al eerder zei een mooie paardrijtocht op het strand en door de local villages in de duinen gemaakt op paarden die niet te stoppen waren, zo graag wilden ze de hele tijd gallopperen. Zelfs in de dorpjes tussen alle palmbomen gingen ze er telkens als een speer vandoor. Ik heb een week lang blaren op m'n ringvingers gehad van het remmen wat ik de hele tijd heb moeten doen. Mohan is op het laatst in volle gallop nog van z'n paard gevallen, maar behalve een pijnlijke kont en rug was er niks aan de hand en hij is heel dapper meteen weer op z'n paard gestapt. De volgende dag zijn we met een enorme rubberboot de zee opgegaan en konden we snorkelen met whale sharks, dat was echt heel gaaf. Die beesten zijn echt meters lang en je kan ze bijna aanraken (mag alleen niet, want dan beschadig je hun huid). We moesten alleen vrij snel weer omkeren, want er kwam een storm opzetten en zo zaten we met een windkracht 8 in een rubberboot, dat was ook wel een hele mooie ervaring. Op de terugweg hadden we onze bus die ons terug naar Maputo zou brengen gemist doordat diegene die ons naar de bus zou brengen niet op kwam dagen, maar gelukkig hebben we nog een andere (langzamere) bus gevonden en kwamen we net op tijd in Maputo aan om onze nachtbus naar Pretoria te pakken. Na Mozambiek hadden we 1 dagje om bij te komen en toen zijn we met de hele club gaan paintballen. Hier zijn geen regels over vanaf welke afstand je mag schieten, dus AU!!!! Nu, weken later zie je nog de blauwe plekken. Daarna zijn we Mohan, Jaap, mijn moeder en ik aan onze reis in Zuid-Afrika begonnen. Eerst naar de Blyde River Canyon, de 2-na grootste canyon van de wereld met hele mooie uitzichtpunten en watervallen, en daarna door naar het Krugerpark, waar ik weer 4 van de big five heb gezien... t luipaard weet zich veel te goed te verstoppen. Maar dit keer ook cheetah's gezien! En een olifant, heeeeeeeel dichtbij.. Toen door naar Swaziland, waar we de cultuur hebben mogen proeven in een plaatselijk dorpje, uitgenodigd door een gids. We moesten meedansen, meezingen, mais malen, gras vlechten, leren om dingen op ons hoofd te dragen zoals alle vrouwen hier doen en slapen in echte "beehive-hutten". Via St. Lucia, waar we in een groot meer nog veel meer hippo's en croc's hebben gezien door naar Durban, waar we een dagje strand zouden doen... Dat was wel een heel bizar dagje strand, maar wel weer lache. We kwamen op een strand terecht waar kennelijk nooit blanken komen. Maakt natuurlijk voor ons niet uit, maar al die mensen (of eigenlijk mannen) vonden t geweldig. Er stonden enorm hoge golven en van de strandwachten mochten we maar op een heel klein stukje strand t water in, dus stond je met honderden mensen in die golven te springen. En natuurlijk grepen al die mannen hun kans of eigenlijk mij... Bij elke golf voelde ik ergens wel een paar armen of werd ik geknepen. Ik ben dus maar snel t water weer uitgegaan. Op de boulevard zelf was een zwembad, dus ik ging daarin om mezelf van t zoute water te ontdoen. Alleen... binnen 5 seconden zaten er een stuk of 20 zwarte kindertjes om me heen die allemaal vragen aan me stelden (hoe ik heette en of ik een kind had) en aan m'n haar wilden voelen. Even relaxen is er niet bij, maar t was wel grappig. Na Durban hebben we Mohan en Jaap achtergelaten en zijn m'n moeder en ik naar Port Elizabeth gevlogen, waar we weer een auto gehuurd hebben en de garden route zijn begonnen. Dat is een heel mooi stuk kust, met stranden en bossen. Daar hebben we een paar dagen doorgebracht en toen kwamen we aan in Kaapstad, waar we in een paar dagen tijd heel veel gezien hebben. We zijn de Tafelberg natuurlijk op geweest met kerstavond, we hebben een boottocht bij zonsondergang gemaakt, we zijn naar robben island geweest, we hebben kaap de goede hoop bezocht, de pinguins in simons town, op kerstdag hebben we een township bezocht, compleet met een kerstdienst in een gospelkerk. Die kerk was nog heel bijzonder, want we werden heel warm ontvangen. We gingen natuurlijk braaf achterin zitten om de dienst (was al begonnen toen we kwamen) niet te verstoren, maar de dienst werd onderbroken en we moesten helemaal voorin komen zitten en we werden door iedereen welkom geheten en t maakte niet uit wat voor geloof we hadden. We kregen speciaal een bijbel in t engels, want de dienst was in Xhosa en er kwam iemand naast ons zitten die alles wat er gezegd werd vertaalde. Helaas konden we niet de hele dienst meemaken... :(
2e Kerstdag, wat hier niet gevierd wordt hebben we op de wijngaarden doorgebracht met wijnproeven.. mmmmmm... lekker!! Voordat ik m'n moeder heb afgezet op het vliegveld in Kaapstad zijn we nog naar Kirstenbosch, de botanische tuinen naast de tafelberg gegaan en toen zat onze reis erop.
Ik ga nu de foto's erop zetten, dus wacht nog ff met kijken..
Ik hoop dat iedereen een fijne kerst heeft gehad en alvast een heel gelukkig nieuwjaar!
Marieke

• 30 December 2004 - 20:22

Mamma Aeltsje:

Lieve Marieke, ik heb genoten van deze reis met jou in Zuid-Afrika. De eerste week samen met je leuke vrienden Jaap en Mohan, waarmee ik het ook goed kon vinden (:-) en later met jou nog alleen.
    Dus veel dank voor de organistatie van deze reis en de gezellige dagen dat wij samen konden genieten van dit prachtige land. Ik wens je veel succes in Tygerberg; ik heb je kamer die je nu bewoont geinspecteerd en medestudenten ontmoet. Dus met een gerust hart laat ik je daar achter.
    Fijne jaarwisseling en groeten aan alle mensen die mij kennen in Cape Town. Liefs mamma Aeltsje

• 05 Januari 2005 - 14:24

Geiske:

hallo daar!

Ik wist helemaal niet dat je een website had, maar na je kaartje (bedankt!) ben ik meteen gaan lezen. Wat onwijs leuk wat je allemaal meemaakt en leuk om te lezen hoe het leven daar er aan toe gaat. Ik ben blij dat je het zo naar je zin hebt maar natuurlijk missen we je hier in huis wel. Heel veel plezier met je laatste co-schap en vertel vooral nog veel meer mooie verhalen.

Liefs, Geiske

• 08 Januari 2005 - 14:24

Kzwinnen@vub.ac.be:

Hey hey
    Ken je me nog? Ik ben kim. Dat meisje dat in begin van je ,zo te lezen tof avontuur, ook op tygerbergcampus zat. Die fysio van België??
    Wel tof wat je allemaal al gedaan hebt,
    Ik ben nu aan het leren, en tegelijk aan mijn thesis bezig. Geen tijd om nog aan afrika fantsoenlijk te denken :((
    Ik vroeg me af of je me enkele foto\'s waar mijn snoet ook op prijkt wou doormailen?? Dit i smijn e mail, hopenlijk tot mails??
    Doei, en nog succes!!
    XXXX