oud en nieuw en meer.. - Reisverslag uit Pretoria, Zuid-Afrika van Marieke Broeke - WaarBenJij.nu oud en nieuw en meer.. - Reisverslag uit Pretoria, Zuid-Afrika van Marieke Broeke - WaarBenJij.nu

oud en nieuw en meer..

Door: Marieke

Blijf op de hoogte en volg Marieke

17 Januari 2005 | Zuid-Afrika, Pretoria

En alweer zijn we een paar weken verder... De tijd gaat veel te snel. Ik zal ff beginnen met oud en nieuw in Kaapstad: we zijn eerst gaan eten in Polana, een mooi restaurant met uitzicht over de zee. Daar hebben we superlekker gegeten en aardig wat cocktails en shotjes gedronken en natuurlijk.. CHAMPAGNE!! om 12 uur. Om even over 12 zijn we met z\'n allen door t raam van t restaurant de rotsen opgeklommen om op t nieuwe jaar te proosten en daarna hebben we een taxi genomen naar t centrum van Kaapstad, naar de Castle of Good Hope, waar een groot feest gehouden werd. Ik zou zeggen: zie de foto\'s. Even denken, wat heb ik nog meer gedaan. Ik ben natuurlijk begonnen (nou ja, inmiddels zitten er al weer 3 weken op) met verloskunde. De 1e week waren er nog geen Zuid-Afrikaanse studenten (zomervakantie met kerst en oud en nieuw) dus kreeg ik alle aandacht :) en uitleg. De week daarna kwamen de studenten en toen werd het druk.. Ik ben ingedeeld in een firm, dat is een groep met een prof., een specialist, 2 assistenten in opleiding en natuurlijk studenten. Op dinsdag hebben we dienst en dat betekent van half 8 \'s ochtends tot woensdagochtend half 11 werken met tussendoor zo\'n 2 uur rust. Slapen gaat niet, want er zijn geen bedden. Kortom, ik ben helemaal gesloopt na zo\'n dienst en heb wel meer nodig dan alleen de woensdag om bij te komen. Op donderdag is er poli, wat ook bijna de hele dag duurt en maandag en vrijdag hebben we korte dagen. Afgelopen zaterdag hadden we nog een extra dienst en morgen weer dienst, dus dat is wel even doorbijten. De sfeer is wel leuk in t ziekenhuis al voel ik me nogal dom vergeleken bij de 6e jaars studenten hier. Zij hebben een veel meer praktische opleiding en weten precies wat ze moeten doen, ook al is er geen supervisor in de buurt. Ze doen dit co-schap al voor de 3e keer, terwijl het voor mij de 1e keer is. En sowieso is het lastig omdat het in een ander land is, in een arm ziekenhuis waar alles altijd op is of onvindbaar is en waar niks werkt zoals t zou moeten werken.
Goed, wat hebben we verder nog gedaan. O ja, we hebben bij Mamma Africa gegeten, een restaurantje waar je 15 verschillende afrikaanse gerechtjes krijgt die je allemaal kan proeven en als je meer wilt bestel je gewoon bij, echt super lekker. Natuurlijk hebben we nog een wijntoer gedaan met heel veel wijntjes proeven :). Verder zijn we een dag naar een Cricket wedstrijd gegaan van Zuid-Afrika tegen Engeland, een wedstrijd van 5 dagen. Ik snap er nog steeds niet echt veel van, maar t was wel leuk en er hangt een super relaxte sfeer in t stadion. Verder zijn we vorige week woensdag naar de vriendschappelijke voetbalwedstrijd tussen Ajax Cape Town en Ajax Amsterdam gegaan, lache! Voor 5 euro zit je dan in een halfvol stadion en zie je alle bekende spelers (niet dat ik ze allemaal ken, maar de meeste wel) vlak voor je neus. Tuurlijk hebben we (Amsterdam) met 3-0 gewonnen, maar er werd niet echt goed gespeeld.
Gister hebben we dan uiteindelijk de Tafelberg beklommen (ben hier nou al zo lang, dus dat werd hoog tijd). We hebben de route via Kirstenbosch botanical gardens genomen (voor de kenners), een mooie route omhoog met mooie uitzichtpunten, maar wel 1 van de langste routes omdat je helemaal onderaan begint. In t begin ging ik zo ongeveer dood, omdat het constant steil omhoog was en dat terwijl ik de vorige dag 16 uur in t ziekenhuis rondgelopen had. Maar na ongeveer 1,5 uur werd t wat afwisselender en dus beter te doen. Na zo\'n 3,5 uur waren we boven en toen hebben we nog 1,5 uur gelopen naar de andere kant van de Tafelberg om daar na een cocktail de kabelbaan weer naar beneden te nemen. De hele dag in de zon... heet!! \'s Avonds zijn we teruggegaan naar Kirstenbosch voor een jazzconcert, was ook weer erg leuk. En DRUK!!! Honderden mensen waren daarnaartoe gekomen met picknickmanden om daar te eten, echt heel gezellig.
Tsja, volgens mij was dat t wel weer zo\'n beetje. Verder heb ik vooral heel hard gewerkt in t ziekenhuis en daardoor mis ik veel uitstapjes met de andere buitenlandse studenten, omdat de meeste niet zo hard hoeven te werken en thuis kunnen blijven als ze dat willen. Komende week mis ik ook weer allemaal feesten, maar ja, als ik in Nederland was geweest had ik nog veel harder moeten werken, dus ik klaag niet (teveel).
t Weer is hier helemaal top: al 3 weken lang elke dag brandende zon, zon en nog eens zon, temperaturen rond de 30 graden en geen enkele wolk.
Ik ga de foto\'s erop zetten.
O ja, dit is mijn adres hier in Tygerberg, voor t geval jullie leuke post hebben voor mij (JA!JA!JA! ZEER welkom :)). Ik ben hier nog tot 6 maart.

Marieke van den Broeke
room G1
c/o Elective office
University of Stellenbosch
PO Box 19063
7505 Tygerberg
South Africa

En verder ben ik nog steeds te bereiken op telefoonnummer:
+27-73-5916545

• 17 Januari 2005 - 13:13

Tuskenyn:

Hallo, hier weer even een berichtje van Rixt:
    wat jij in korte tijd allemaal beleeft en meemaakt zul je met plezier aan terugdenken.
    Ik krijg tevens de indruk dat er toch wel een aardige balans is tussen inspanning/ontspanning.(\'t is geen vakantie, ja!)
    Hier in Grou blijft het miezerig weer, af en toe een zonnig dagje, ben mij na de kerst druk aan voorbereiden voor voorjaar/watersportseizoen.
    (Hele winkel op z\'n kop!) Heerlijk toch, zo\'n hobby?
    Kun je Gyn. niet een tijdje verlengen zodat je je nog beter voorbereid voelt op terugkeer en werkzaamheden in nat Nederland?
    Nou meid, zettum op, ik blijf je volgen en vind de verhalen en foto\'s erg leuk!
    Groetjes, Rixt

• 17 Januari 2005 - 14:15

Sytze:

Hey, Ik vertrek 12 february naar kaapstad. Weet je misschien een kamertje voor me in het centrum (gardens/waterfront)? tnx anyway & have a good time! Sytze (sytze_wiersma@hotmail.com)

• 28 Januari 2005 - 14:55

Geiske:

Hallo!

Nou, sinds ik je pagina hou ik hem trouw bij en hij is erg leuk om te lezen! Leuk dat je daar zo'n leuk leven hebt, maar niet zo hard werken hoor! Dan moeten we je weer helemaal oppeppen als je thuis komt!

Groetjes